YaĞlar
1 sayfadaki 1 sayfası
YaĞlar
YAĞLAR
Suda çözünmeyen eter, alkol, kloroform, benzen gibi organik çözücülerde çözünen maddelerdir. Enerji üretiminde kullanılırlar. Az miktarda da hücre zarının yapısına katılırlar. Yapı taşları; yağ asidi ve gliseroldür(gliserin) Yapı taşları arasında ester bağları vardır. Hücre zarının akışkanlığını sağlar.Vücutta organların çevrelerinde ve deri altında bulunup koruyucu ve ısıyı yalıtıcı özellik gösterir.
3Yağ asidi + 1 gliserol ? Yağ + 3 H2O
Yağlar 6’ya ayrılır.
1. Yağ asitleri 2. Nötral yağlar3. Fosfolipitler4.Steroidler 5.Glikolipidler 6.Lipoproteinler
1.Yağ Asitleri:
a)Doymuş yağlar b)Doymamış yağlar olarak ikiye ayrılır.
a) Doymuş yağlar: Yağ asitleri –COOH (Karboksil) grubuna uzun bir hidrokarbon zincirinin bağlanması ile meydana gelir. Yapısında bulunan yağ asitlerinin karbonları arasında tek bağlarla bağlanmış karbonlar vardır. Doymuş yağlar katıdır. Örneğin margarinler.
b) Doymamış yağlar: Yağ asitlerindeki karbonlar arasında çift bağlar ile bağlanmış karbonlar vardır. Bu yağlar sıvıdır. Ancak yüksek sıcaklık ve de basınç altında doyurularak doymuş yağa dönüştürülürler. Örneğin tereyağı , bitkisel yağlar
2.Nötral Yağlar: Besinlerin fazlası vücudumuz da nötral yağa dönüşerek depo edilir.
3.Fosfolipidler: 1 Yağ asidi + 1 Fosfat ? Fosfolipid + H2O
- Hücre zarının yapısına katılır.
- C, H, O, P bulunur.
4.Steroidler: Vitamin ve hormonların yapısına katılır.
- D vitamini
- Östrojen, FSH, LH gibi üreme hormonları
5.Lipoproteinler: Lipit ve proteinden oluşurlar. Hücre zarının yapısına katılırlar.
6.Glikolipidler: Hücre zarının yapısına katılırlar. Yapılarında glikoz ve de galaktoz bulunan yağlardır.
Ayıraçlar
1.Glikozun Ayracı: Fehling çözeltisi veya benedikt çözeltisi ile kiremit kırmızısı renk alır.
2.Nişastanın Ayracı: İyot veya lugol çözeltisinde mavi ve mor renk alır.
3.Proteinin Ayracı: Nitrik asit ile sarı renk verir.
4. Yağların Ayracı: Kağıtta saydamlık oluşturma
Suda çözünmeyen eter, alkol, kloroform, benzen gibi organik çözücülerde çözünen maddelerdir. Enerji üretiminde kullanılırlar. Az miktarda da hücre zarının yapısına katılırlar. Yapı taşları; yağ asidi ve gliseroldür(gliserin) Yapı taşları arasında ester bağları vardır. Hücre zarının akışkanlığını sağlar.Vücutta organların çevrelerinde ve deri altında bulunup koruyucu ve ısıyı yalıtıcı özellik gösterir.
3Yağ asidi + 1 gliserol ? Yağ + 3 H2O
Yağlar 6’ya ayrılır.
1. Yağ asitleri 2. Nötral yağlar3. Fosfolipitler4.Steroidler 5.Glikolipidler 6.Lipoproteinler
1.Yağ Asitleri:
a)Doymuş yağlar b)Doymamış yağlar olarak ikiye ayrılır.
a) Doymuş yağlar: Yağ asitleri –COOH (Karboksil) grubuna uzun bir hidrokarbon zincirinin bağlanması ile meydana gelir. Yapısında bulunan yağ asitlerinin karbonları arasında tek bağlarla bağlanmış karbonlar vardır. Doymuş yağlar katıdır. Örneğin margarinler.
b) Doymamış yağlar: Yağ asitlerindeki karbonlar arasında çift bağlar ile bağlanmış karbonlar vardır. Bu yağlar sıvıdır. Ancak yüksek sıcaklık ve de basınç altında doyurularak doymuş yağa dönüştürülürler. Örneğin tereyağı , bitkisel yağlar
2.Nötral Yağlar: Besinlerin fazlası vücudumuz da nötral yağa dönüşerek depo edilir.
3.Fosfolipidler: 1 Yağ asidi + 1 Fosfat ? Fosfolipid + H2O
- Hücre zarının yapısına katılır.
- C, H, O, P bulunur.
4.Steroidler: Vitamin ve hormonların yapısına katılır.
- D vitamini
- Östrojen, FSH, LH gibi üreme hormonları
5.Lipoproteinler: Lipit ve proteinden oluşurlar. Hücre zarının yapısına katılırlar.
6.Glikolipidler: Hücre zarının yapısına katılırlar. Yapılarında glikoz ve de galaktoz bulunan yağlardır.
Ayıraçlar
1.Glikozun Ayracı: Fehling çözeltisi veya benedikt çözeltisi ile kiremit kırmızısı renk alır.
2.Nişastanın Ayracı: İyot veya lugol çözeltisinde mavi ve mor renk alır.
3.Proteinin Ayracı: Nitrik asit ile sarı renk verir.
4. Yağların Ayracı: Kağıtta saydamlık oluşturma
Sensizim5841-
Meslek : Webmaster ( Akcan Elektronik )
Ruh Hali :
Mesaj Sayısı : 870
Başarı Puanı : 212
Rap : 30
Kişi sayfası
Başarı Puanı, Seviye, Güçlülük: Max.3
1 sayfadaki 1 sayfası
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz